2019-12-22 15:13 Maciej Henszel , fot. Adam Jastrzębowski

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 2

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na dłuższy spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Zupa rybna to podstawa świąt, jest głęboko zakorzeniona w naszej tradycji. W naszym przypadku będzie to jednak zupa w stylu iberyjskim, danie jednogarnkowe, trochę inny przepis od tych powszechnie znanych - mówi Dzierzbicki.

Ryba

Najlepiej mieć 3-4 rodzaje ryb. Kiedy kręciliśmy program "Master Lech", to używaliśmy suma afrykańskiego, polędwicę z dorsza białego oraz łososia. Wtedy jednak wydamy bardzo dużo pieniędzy i będziemy mieli mocno ekskluzywne święta. Warto tutaj spróbować np. słonowodnego mintaja, morszczuka, łososia, pasuje także tilapia albo czarny dorsz. Wszystko wedle upodobania. Przy zupie dla czterech osób potrzebujemy około 350 gramów mięsa, żeby wypadało po około 75 gramów na osobę.

Warzywa

Potrzebne są dwa średniej wielkości obrane ziemniaki, jedna sztuka świeżej papryki, jednak cebula, jedna gałąź selera naciowego oraz używane już przez nas dzień wcześniej szparagi morskie. No i obowiązkowo oczywiście kilka pomidorów malinowych, które musimy sparzyć lub obrać ze skórki. Czasami dodaję też liść laurowy oraz ziele angielskie, ale nie jest to obowiązkowe. Przygotowanie Do garnka wrzucamy olej z oliwek lub z pestek winogron. Maksymalnie łyżkę. Dodajemy po kolei cebulę, paprykę, seler naciowy i czekamy aż te warzywa "puszczą" smak. Dodajemy pomidory i zalewamy wodą - półtora litra, bo część odparuje. Z pomidorami przez minutę, dwie dusimy, a potem na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy na delikatnym płomieniu. Wszystko po to, żeby nie straciło wartości odżywczych.

Dodajemy też szparagi na końcu. Chodzi nam o to, żeby warzywa nie były rozgotowane tylko lekko chrupiące. Osobno kroimy w kostkę 3-4 rodzaje ryb. Na ten delikatnie gotujący się wywar warzywny wrzucamy kawałki mięsa, doprowadzamy do wrzenia i to właściwie tyle. Musimy podczas gotowania uważać, żeby nie gotować ryby zbyt długo, bo się rozpadnie. Po wyłączeniu gazu czekamy 5-10 minut i zupa jest gotowa do podania. Smacznego!

Jutro - kaczka z dodatkami i sosem z soku z pieczonego buraka, syropu z agawy i soku z mandarynek

Następne mecze

Niedziela 12.05 godz.17:30
Lech Poznań
vs |
Legia Warszawa
Niedziela 19.05 godz.17:30
Widzew Łódź
vs |
Lech Poznań

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Korzystamy z plików cookies

Stosujemy pliki cookies, które są niezbędne do tego, aby osoby odwiedzające nasz serwis mogły korzystać z dostępnych usług i funkcjonalności. Używamy również plików cookies podmiotów trzecich, w tym plików analitycznych i reklamowych. Szczegołowe informacje dostępne są w "Polityce cookies". W celu zmiany ustawień należy skorzystać z opcji ZMIENIAM USTAWIENIA.

Akceptuję opcjonalne pliki cookies

Odrzucam opcjonalne pliki
cookies

Ustawienia prywatności

Niezbędne

Niezbędne pliki cookies umożliwiają prawidłowe wyświetlanie strony oraz korzystanie z podstawowych funkcji i usług dostępnych w serwisie. Ich stosowanie nie wymaga zgody użytkowników i nie można ich wyłączyć w ramach zarządzania ustawieniami cookies.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Analityczne

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Zapisz moje wybory