Zawodnicy Lecha Poznań, bramkarz Bartosz Mrozek, obrońca Szymon Zalewski oraz pomocnicy, Tymoteusz Klupś i Michał Skóraś (na zdjęciu), wystąpili w piątek w towarzyskim meczu reprezentacji Polski do lat 18 z Czechami. Spotkanie odbyło się w hiszpańskiej La Mandze, a biało-czerwoni przegrali z kadrą naszych południowych sąsiadów 0:2.
Piątkowe starcie między obiema zespołami długimi fragmentami należało do wyrównanych. Żaden z nich w trakcie pierwszej części gry nie zdołał objąć prowadzenia, więc zarówno Polacy, jak i Czesi schodzili na przerwę z zerowym dorobkiem bramkowym na koncie. Ten zdołali powiększyć tylko ci drudzy, a uczynili to po raz pierwszy na 20 minut przed końcowym gwizdkiem. Gracze z orzełkiem na piersi dążyli do wyrównania, ale to ich rywale zadali w 83. minucie decydujący cios.
W wyjściowym składzie Polski zobaczyliśmy czterech piłkarzy Akademii Lecha Poznań: Mrozka, Zalewskiego, Klupsia oraz Skórasia. Pierwszy z nich rozegrał spotkanie w pełnym wymiarze czasowym, pozostali wymienieni opuszczali boiska w trakcie jego drugiej części. Piątego powołanego lechitę, Marcina Grabowskiego, opiekun Polaków zdecydował się pozostawić w rezerwie.
Drużyna selekcjonera Wojciecha Tomaszewskiego bierze w Hiszpanii udział w turnieju towarzyskim. Oprócz biało-czerwonych oraz Czechów występują w nim także reprezentacje Rumunii i Norwegii. Z tymi pierwszymi zawodnicy z orzełkiem na piersi zmierzą się w niedzielę 11 lutego o godzinie 18:00. Dokładnie dwa dni później zagrają z ekipą ze Skandynawii. Wszystkie starcia odbywają się w La Mandze.
Bramki: (70), (83)
Polska (skład wyjściowy): Bartosz Mrozek – Marcel Stefaniak, Szymon Zalewski, Michał Ozga, Maciej Żurawski, Tymoteusz Klupś, Jakub Sinior, Przemysław Bargiel, Michał Skóraś, Adrian Benedyczak, Jakub Kiwior
                            Rayo Vallecano 
                        
                            Lech Poznań 
                        
                            Arka Gdynia 
                        
                            Lech Poznań 
                        Zapisz się do newslettera