Kibice Lecha Poznań doskonale znają firmę Mróz, która w latach 2004-2006 była sponsorem poznańskiej drużyny. Współpraca z klubem odniosła wymierny finansowy skutek, a marka Mróz jest doskonale rozpoznawalna w całym kraju. Firma Mróz - jako sponsor Lecha Poznań - została uhonorowana Pucharem i okolicznościowym dyplomem, w uznaniu jej zasług oraz w podziękowaniu za postawę godną wielkopolskich firm. Wspólnie ze Stowarzyszeniem Wiara Lecha - Mróz S.A. zorganizowała akcję propagującą konsumpcję produktów z herbem klubu i sponsora. Wojciech Mróz czynnie uczestniczył w życiu klubu. Dzięki niemu w barwach Lecha zagrał Marcin Kuś.
W latach 2004 - 2006 firma Mróz była sponsorem Lecha Poznań.
MRÓZ S.A. mieści się w Borku Wielkopolskim, niewielkim miasteczku położonym pośród lasów, użytków rolnych i pastwisk.
Podstawową formą działalności ZPM "Mróz" jest przetwórstwo mięsa. W ciągłej sprzedaży oferowanych jest ponad 150 wyrobów. W asortymencie, który firma oferuje odbiorcom znajdują się między innymi wyroby blokowe i plasterkowane, wśród których liderem jest szynka konserwowa, kiełbasy, wędzonki, wyroby podrobowe i garmażeryjne oraz mięsa surowe. Do przygotowania wędlin i wyrobów garmażeryjnych wykorzystywane są znakomite polskie receptury, które odpowiadają gustom kulinarnym klientów. Wysokie kwalifikacje, doświadczenie załogi oraz bezwzględny reżim technologiczny umożliwiają produkcję wyrobów wysokiej jakości. Mróz S.A. oferuje Państwu zdrowe i bezpieczne produkty systematycznie inwestujemy w nowoczesne linie technologiczne, rygorystycznie stosujemy system kontroli i selekcji surowca (EUROP) oraz system kontroli jakości wyrobów (HACCP).
Struktura
Zakład zlokalizowany od początku w Borzęciczkach, zaopatrywał Z.P.M."Mróz" w surowiec od 1997 roku. Pod koniec 1999 rozpoczęto budowę nowoczesnego zakładu, w sąsiedztwie starego budynku rzeźni. Rzeźnia "Mróz" to jedna z najnowocześniejszych rzeźni trzody chlewnej w zachodniej Polsce. Zakład spełnia wszystkie wymagania sanitarne określane przez odbiorców krajowych i zagranicznych. Zakład wyposażony jest w próżniowy system usuwania poubojowych odpadów. W zakładzie został wdrożony system kontroli wewnątrzzakładowej HACCP, zakład działa pod ścisłą kontrolą zespołu lekarzy weterynarii, posiada też własną mechaniczno-biologiczną oczyszczalnię ścieków. Maksymalne możliwości produkcyjne zakładu wynoszą 30 tys. ton mięsa rocznie. Zatrudnienie znalazło tutaj 100 osób.
Gospodarstwa rolne Mróz
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Mróz w Borku Wielkopolskim prowadzą działalność rolniczą na terenie gminy Borek Wielkopolski w miejscowościach Koszkowo - 280 ha i Dąbrówka - 200 ha oraz 700 ha na terenie gminy Dolsk w miejscowościach Kotowo, Lubiatowo, i Pinka. W Borzęciczkach, na terenie gminy Koźmin ZPM "Mróz" użytkują 350 ha. Ponadto na terenie gminy Śrem działa Kombinat Rolno-Przemysłowy Manieczki, którego głównym udziałowcem są ZPM "Mróz" (w użytkowaniu 4 200 ha.) Łączny areał użytków rolnych wynosi 5730 ha. Kooperacja z rolnikami oraz własna produkcja pozwalają uzyskać surowiec do produkcji wędlin o najwyższej jakości.
Produkty
Sprzedaż wyrobów prowadzona jest na terenie 13 województw. Sieć dystrybucji obejmuje zarówno tradycyjne formy dystrybucji: hurtownie własne i patronackie, które generują 65% obrotu: sklepy detaliczne, jak też nowoczesne kanały dystrybucji - sieci supermarketów i hipermarketów.
Historia
W 1989 roku Wojciech Mróz pod swoim nazwiskiem rozpoczął działalność w branży mięsnej. Początkowo wielkość produkcji była ograniczona mocami produkcyjnymi, które kształtowały się na poziomie 4 ton gotowych wyrobów dziennie. Zwiększony popyt na wyroby firmy spowodował konieczność znacznego rozwoju. W 1991 roku podczas targów Polagra Wojciech Mróz poznał Jeana Floch'a - właściciela jednego z największych zakładów mięsnych we Francji, który szukał partnera w Polsce. Efektem współpracy oraz prowadzonych negocjacji było podpisanie 13 kwietnia 1992 roku umowy spółki powołującej do życia Zakłady Przetwórstwa Mięsnego "MRÓZ" Spółka z o.o. 88% udziałów w nowym podmiocie zatrzymał Wojciech Mróz, pozostałe 12% Jean Floch. Dzięki know-how uzyskanemu od doświadczonego na rynku mięsnym udziałowca z Francji oraz przy użyciu najnowocześniejszych urządzeń, w krótkim okresie Zakłady Przetwórstwa Mięsnego "MRÓZ" Sp. z o.o. osiągnęły jakość produktów i wydajność pracy, które umożliwiły skuteczne konkurowanie z liderami branży mięsnej w kraju. Firma Mróz S.A. sponsorowała pierwszą, zawodową grupę kolarską, odnoszącą spektakularne sukcesy na trasach wielu wyścigów w kraju i za granicą. Ten wyjątkowy, niespotykany sukces grupy, w barwach której ścigali się wysokiej klasy zawodnicy, nie został powtórzony, jak do tej pory przez żaden inny klub. W latach 1997-1998 - grupa kolarska zbierała kolejne doświadczenia w ciężkiej pracy w zakresie prawidłowego funkcjonowania grupy oraz kreowania czytelnego image'u sponsora. Okres ten zaowocował spektakularnymi wynikami sportowymi, szeroko komentowanymi przez media w kraju i za granicą. Lata 1999-2001 to pasmo sukcesów w takich wyścigach jak: Wyścig Pokoju, Tour de Pologne, Commonwealth Bank Classic ( Australia), Grand Prix de Beauce (Kanada), Wyścig Solidarności, Tour of Japan (Japonia)... W barwach ekipy zaczynali i doskonalili formę tacy kolarze jak Piotr Wadecki, Raimondas Rumsas, Uwe Ampler, Cezary Zamana, Tomasz Brożyna oraz wielu innych utalentowanych sportowców.
SK Sigma Ołomuniec
Lech Poznań
Lech Poznań
Lechia Gdańsk
Zapisz się do newslettera