2020-12-23 12:32 Maciej Henszel , fot. Przemysław Szyszka

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 3

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Dziś danie dodające siły, wigoru, w skrócie - energetyczne. I zdrowe, bo mamy kwasy omega-3, omega-6, minerały, pomidor gwarantuje nam potas. Idealna sprawa dla osób uprawiających sport. A będzie to potrawa, którą nazwałem trio z ryb morsko-oceanicznych - mówi Artur Dzierzbicki.

Przygotowanie ryby

Chodzi nam o ryby z dużą zawartością kwasów omega-3 i omega-6, czyli wybrałem dorsza, łososia oraz halibuta. Stąd nazwa. Wystarczy po 50 gram tych ryb, które następnie obsmażamy na patelni na rozpuszczonym i rozgrzanym maśle klarowanym. Właściwie tutaj nic nie dodajemy, tylko odrobinkę soli i pieprzu. Nie skrapiamy cytryną. Choć gwoli ścisłości, jeśli ktoś lubi to proszę bardzo, ale ja piłkarzom Lecha, kiedy przygotowuję ryby, nie dodaję cytryny. Pedro Tiba oraz Dani Ramirez są z krajów, gdzie połowy ryb są ważnym elementem gospodarki i oni takie skrapianie uznają za profanację. Zwłaszcza że akurat delikatny kwaskowy smak w naszej potrawie nada nam pomidor, o którym za chwilę.

Warzywa

Chodzi nam o cztery warzywa korzenne: marchew, por, seler oraz pietruszkę korzeń. Kroimy w paseczki julienne i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, rozgrzewamy na patelni olej z pestek winogron i wkładamy podpieczone warzywa - chcemy je doprowadzić do tego, żeby były chrupkie, ale nie totalnie miękkie. Na koniec dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy wszystko, w zależności od upodobań smakowych możemy jeszcze dodać oliwę smakową. Nie brakuje takich na rynku, np. paprykowa czy porowa. Danie podajemy oczywiście na ciepło. Układamy najpierw warzywa, a potem na to rybę. I gotowe!

Jutro - mus chałwowy z białą czekoladą

Następne mecze

Sobota 30.01 godz.20:00
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań
Piątek 05.02 godz.20:30
Lech Poznań
vs |
Zagłębie Lubin

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel. 602-368-268 (10:00-17:00)
tel. 602-368-369 (10:00-17:00)

Tel: 61 886-30-00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Chcemy, aby korzystanie z naszych stron było dla Ciebie przyjazne. W tym celu staramy się dopasować treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych przez nas i naszych partnerów. Przez dalsze, aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, wyraziłeś na to zgody.
Dowiedz się więcej >

Zamknij