2019-12-23 10:51 Maciej Henszel , PC Adam Jastrzębowski

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 3

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na dłuższy spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Dziś zaproponuję kaczkę. To może być danie obiadowe na jeden z dni świątecznych, ale błyskawicznie możemy przejść do okresu noworocznego i np. przyrządzić tę potrawę w Sylwestra lub Nowy Rok - mówi Dzierzbicki, który kaczkę przygotował z sosem z pieczonego buraka, syropu z agawy i soku z mandarynek, a także dodatkami.

Kaczka

Potrzebujemy filet z kaczki, np. Barbarie, bo to jakościowo bardzo dobre mięso. Najlepiej przygotować kaczkę metodą sous-vide, czyli w próżni. Pakowarki próżniowe domowe są już dostępne na rynku, warto w taką zainwestować. Wtedy filet doprawiamy czarnym czosnkiem, solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i zamykamy w opakowaniu próżniowym, ustawiamy maszynę sous-vide na 61 stopni i przez dwie godziny w takiej temperaturze kaczka zażywa kąpieli. Potem, po przygotowaniu reszty, wsadzamy kaczkę na grilla, zamykamy wrota, opiekamy z jednej oraz drugiej strony i gotowe.

Jeśli nie mamy sous-vide i grilla to możemy filet usmażyć na patelni, tutaj należy pamiętać, że najpierw kładziemy na stronę z tłuszczem, żeby go wytopić i sprawić, żeby mięso było chrupiące. Kroimy na plastry i układamy na talerzu.

Sos

Przepis na dwie porcje sosu. Potrzebny nam jest sok z buraków. Ale nie surowych! Ponieważ wtedy będzie ziemisty smak. Dlatego obsmażamy buraki i czekamy aż puszczą sok, potrzebujemy około 100 mililitrów. Rozpoczynamy jednak od redukcji i karmelizacji syropu z agawy, używamy 2-3 łyżeczek. Potem dolewamy sok z buraków i mandarynek, tutaj wystarczy wyciśnięcie 2-3 sztuk, ale unikamy wrzucenia pestek. Sos będzie miał taki bardzo czerwony, trochę nawet nienaturalny kolor. Smak będzie jednak przedni, bo mandarynka lekko zakwasi neutralnego buraka, a agawa to wszystko lekko osłodzi.

Dodatki

Tutaj proponuję tylko świeże warzywa, nie robimy żadnego puree. Chodzi nam o to, żeby talerz był jak najbardziej kolorowy. Dlatego ja użyłem kilka rodzajów marchewki - żółtą, czerwoną i fioletową. Do tego młode pędy szparagów, a także fasolka szparagowa. Tutaj w garnku gotujemy delikatnie osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy warzywa. Trzymamy je maksymalnie 2-3 minuty i mamy idealnie przygotowane, chrupiące. Smacznego!

Jutro - koktajle warzywno-owocowe.

Next matches

Friday

03.05 godz.20:30
Ruch Chorzów
vs |
Lech Poznań

Sunday

12.05 godz.17:30
Lech Poznań
vs |
Legia Warszawa

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices