2019-12-21 15:19 Maciej Henszel , PC Adam Jastrzębowski

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 1

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na dłuższy spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Podczas wigilii nie może zabraknąć ryby i tutaj mam dla kibiców dwie propozycje - mówi Artur Dzierzbicki. - Jedna to zupa rybna, a druga to stek z tuńczyka z sosem z syropu z agawy, soku z mandarynek i nasion granata, a także puree z fioletowego kalafiora i topinambur. I tym drugim przepisem dziś się zajmiemy - opowiada.

Ryba

Stek z tuńczyka powinien mieć 150-200 gramów, chyba że dostaniemy polędwicę z tuńczyka, wtedy trzeba wykroić taki kawałek, który tyle będzie ważył. Niczym nie doprawiamy, bo jakakolwiek kolorowa przyprawa zabije smak tej ryby. Jeśli mamy przygotowany kawałek, to odkładamy i czeka na swoją kolej - smażymy na końcu, najlepiej na grillu, a jeśli nie mamy, to na patelni. Podejście jest tutaj podobne jak przy polędwicy wołowej. Można go lekko "przeciągnąć", można zrobić także lekko surowy. To jest indywidualna sprawa i niczego tutaj nie chcę narzucać.

Sos

Tutaj na dwie porcje potrzebujemy syrop z agawy, to taka nieco inna wersja miodu, ale zdrowsza dla organizmu. Do tego około 350 gramów mandarynek, 2-3 wystarczą. I granat, z którego potrzebujemy połowę nasion. Wylewamy na patelnię 2-3 łyżeczki syropu i doprowadzamy do redukcji, a także staramy się go lekko skarmelizować. Potem podlewamy sokiem z mandarynki, ale tutaj trzeba uważać, żeby nie wrzucić pestek i do tego kuleczki granata. Gotujemy aż odparuje i pojawi się konsystencja miodu. Kiedy sos wystygnie to zrobi się sztywny, wystarczy wtedy go wrzucić raz jeszcze na patelnię i znów stanie się płynny i gotowy do podania.

Dodatki

Nie używamy żadnych przypraw, tylko same naturalne składniki. Kalafior fioletowy klasycznie gotujemy, a potem wkładamy do blendera i robimy puree. Można dodać przy gotowaniu odrobinę masła lub trochę soku z cytryny, żeby zadbać o to, aby kalafior zachował swój ladny kolor. Pamiętajmy o konsystencji przy blendowaniu, bo chcemy uzyskać puree, a nie sos.

Kolejnym fajnym dodatkiem jest topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Tutaj gotujemy pięć minut, wyciągamy, oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy pięć minut np. na oleju z pestek winogron, który jest niemal bezwonny. Powstaną nam takie fajne chrupiące frytki, albo chipsy - w zależności od tego jak pokroimy - z topinamburu. I proponuję jeszcze szparagi morskie, które mają taki naturalny słony smak. Tutaj trzeba kupić paczkę i dodać według uznania. Jak je przygotować? Wypłukać i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podobnie jak topinambur. Nie smażymy długo, chodzi nam bowiem o to, żeby pozostały chrupiące. Wykładamy wszystko na talerz i smacznego!

Jutro - zupa rybna.

Next matches

Sunday

12.05 godz.17:30
Lech Poznań
vs |
Legia Warszawa

Sunday

19.05 godz.17:30
Widzew Łódź
vs |
Lech Poznań

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices